Probabil ai auzit de ospitalitatea bucovineană. Adaugă la asta dans și voie bună alături de un ansamblu folcloric local sau bucură-te de datinile și obiceiurile locului pline de semnificații.
Bucovina este un spațiu în care tradițiile populare românești și-au păstrat puritatea. Chiar și aerul e unul mai curat aici, fiind una dintre zonele cele mai împădurite ale țării. Regiunea păstrează amprenta civilizației austro-ungare ca urmare a includerii ei în Imperiul Habsburgic în 1775.
Se spune că iernile sunt cele mai frumoase aici, în Bucovina. Însă bucuria adevăratei Sărbători este, aici, Paștele. Sărbătorirea Sfintelor Paști este prilej de mare bucurie pentru bucovineni și începe cu mult înainte, o dată cu Duminica Floriilor. Se spune că după cum va fi timpul în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşti, iar dacă de Florii ies broaştele, atunci vara va fi frumoasă.
Luna decembrie este plină de evenimente religioase, de datini şi obiceiuri de iarnă din vechime, care au rezistat scurgerii timpului, fiind preluate ca atare sau adaptate vremurilor moderne. De Crăciun şi Anul Nou parcurgem un întreg ritual de asemenea tradiţii, între care se detaşează colindele, cântecele de stea, diversele urături şi strigături de Pluguşor, care variază de la o regiune la alta, ba chiar de la un sat la altul. În Bucovina s-au păstrat, probabil, cele mai multe manifestări legate de Sărbătorile de iarnă.
Cetele de urători merg la casele oamenilor pentru a le ura sănătate, rodnicie şi belşug al semănăturilor, spor şi noroc în viaţa personală, acompaniindu-şi toate aceste mesaje de bice, clopoţei, buhaiuri, mânaţi de liderul alaiului, denumit vătaf. În satele cu tradiţie, urătorii sunt costumaţi după specificul local (iţari, cămăşi brodate, brâie şi chimire, sumane, cojoace ornamentate), însoţiţi de muzicanţi populari care merg pe lângă plugul tras de boi sau cai. Din ansamblul manifestărilor tradiţionale de iarnă nu lipsesc jocurile de măşti, obicei faimos în Bucovina, cu personaje animaliere sau umane: capra, ursul, calul, ţapul, moşii, babele, soldaţii, ţiganii, doctorul, vânzătorul etc.
Nunțile în Bucovina sunt de poveste, deoarece în viața satului bucovinean nunta este un eveniment de mare complexitate. Aceasta are implicații multiple atât în viața unui individ cât și în viața colectivității rurale. Dacă vei participa la o nuntă în Bucovina vei fi încântat să observi tradiții vechi precum: pețitul, chemarea la nuntă, masa miresei, jocul zestrei, aducerea miresei în fața nuntașilor, iertăciunea față de părinți, închinatul, calea primară. Iertăciunea miresei este o etapă importantă din ceremonialul nunții. Mirii trebuie să-și ceară iertare de la părinți, frați, surori, rude, deoarece îi părăsesc, mutându-se într-o altă gospodărie. Legătura dintre cei doi îndrăgostiți este bine văzută numai dacă au și acordul părinților.
La Casa Baciu poți să te bucuri de tradiții și în natură: puteți să vă plimbați cu caleașca noastră și să gustați un balmoș la o stână din apropiere.